Alkalmazás

Biomassza kazánok füstgázszűrése

Biomassza kazánok füstgázszűrése

A szén- vagy biomassza-kazánból származó füstgázok pormentesítése és szűrése nagyon fontos téma a szilárd szennyező anyagok levegőbe juttatására vonatkozó egyre szigorúbb követelmények miatt. A legtöbb működtetett, többnyire régebbi gyártású biomassza kazán csak ciklonszeparátorokkal vagy multiciklonokkal van felszerelve. Ezek a füstgáz hamufogó technológiák nem érik el a szükséges elválasztási hatékonyságot, és így a kazánok meghaladják az engedélyezett TZL-kibocsátást. A füstgázok eltávolítása a biomassza-kazánokból arra jellemző, hogy a fűrészpor, kéreg vagy faforgács égetlen részecskék formájában gyakran nem égnek meg.

A nagy faforgácskazánok portalanítása előnyös megoldani elektrosztatikus kicsapókkal, kisebb kazánoknál, amelyek teljesítménye 300 kW és kb. A biomassza-kazánok portalanítására vonatkozó korábbi kérelmek után azonban a mechanikus szövetszűrők teljesen megszűnnek, mivel a speciális magas hőmérsékletű szövetek használata ellenére nagyon hajlamosak a szűrőközeg megégésére. A kisebb biomassza kazánok portalanításához kerámia szűrőközeggel ellátott szűrőegységeket gyártunk és telepítünk. Ezek a G&G Ceramic JET szűrők tűzállóak, 900 °C-ig ellenállnak.
Biomassza kazánok füstgázszűrése

Kerámia szűrők kis biomassza kazánokhoz


A G&G Ceramic JET-B füstgázszűrőket a szilárd tüzelőanyagok égési forrásokban történő elégetésével keletkező füstgázok portalanítására tervezték. Kialakításukból adódóan a szűrőegységeket a biomassza égető kazánok portalanítására használják. A szűrőberendezések alapvető jellemzője a biomassza elégetése során a füstgázokban előforduló forró részecskékkel és az elégetlen üzemanyag maradványaival szembeni ellenállás. A szűrőegységbe belépő füstgázokat egy belső válaszfal segítségével a szűrőegység alsó részéhez irányítják, így a szűrőegység háza egyenletesen felmelegszik. A füstgáz áthalad a szűrőközegen felfelé a tiszta szűrőkamrába, majd a kimeneti nyíláson át a füstgáz ventilátorig. A hamu összegyűjtése standard kivitelben történik integrált hamutartályokban, amelyeket a kazán kezelője rendszeresen ürít. Folyamatos üzemű kazánok esetén a szűrőegységek automatikus hamueltávolító rendszerrel vannak felszerelve. Alacsonyabb telepítési magasságoknál a por eltávolítását a szűrő mozgatható alja, majd egy csavaros szállítószalag oldja meg a szemeteshez.
A szűrőkészülék hőszigetelt az egész házon, és elektromos fűtőkábellel van ellátva a szűrőház temperálásához és a füstgázok kondenzációjának megakadályozásához a kazán alacsony füstgázhőmérsékleten történő indításakor vagy leállításakor. Az alacsonyabb beépítési méretek miatt a szűrőberendezést nem kell piramis alakú portartóval felszerelni, hogy közvetlenül a kazánházba lehessen telepíteni.

Biomassza kazánok füstgázszűrése

Elektrosztatikus szűrők nagy források szívására


Elektrosztatikus leválasztókat használunk a nagy égési források portalanítására. Az elektrosztatikus kicsapóban a porrészecskék az elektromos tér hatására elválnak. Az elektromosan semleges porszemcséket negatív elektródák töltik fel, amikor belépnek a szűrőbe. Töltés után a füstgáz porszemcséi vonzódnak a pozitív elektródhoz, amelyhez ezek a részecskék tapadnak. Ezután a lemezek csapoló rendszere biztosítja, hogy a por üledékei csapolódjanak és a szűrőtartályba essenek, ahonnan csavaros szállítószalagokkal szállítják a tartályba. Az elektrosztatikus kicsapóknak kicsi az üzemi nyomásesésük, amely a leválasztott por mennyiségétől függően nem ingadozik. A 70 kV-os nagyfeszültség forrása maga a szűrőtranszformátor.

Lépjen kapcsolatba velünk

Dolgozzunk együtt


Ha szén- vagy biomassza-kazánból származó füstgázleválasztó rendszer megvalósítását tervezi, együttműködésre kínáljuk fel a tanulmányt, a projektdokumentáció elkészítését, a portalanító rendszer gyártását, megvalósítását és elektromos vezérlését. Örülünk, ha felveszi velünk a kapcsolatot.