Alkalmazás

Olvasztókemencék és kupolák kivonása

Olvasztókemencék és kupolák kivonása

Az olvasztókemencékből származó füstgázkitermelés az öntödék, kohók és vasművek egyik legfontosabb extrakciós rendszere. A fémolvadás során nagy mennyiségű füstgáz jut be, amelyet teljesítmény-stabil extrakciós és szűrőrendszerrel kell kivonni. Az olvasztókemencékből származó füstgázelvezetés az extrahált füstgáz hőmérséklete szerint meleg és hideg alkalmazásokra oszlik. A forró füstgázokat gázolvasztó kemencékben, kupolakemencékben és forgókemencékben állítják elő. A kemence kimeneti hőmérséklete 350-500 °C körül van.

A füstgázok extrahálásához és szűréséhez vagy speciális felépítésű szűrőegységeket kell használni, amelyek kerámia szűrőközeggel vannak felszerelve, legfeljebb 900 °C hőállósággal, vagy ezeket a füstgázokat textilszűrővel történő szűrés előtt hűteni kell. Ipari csőhűtőket vagy rekuperátorokat használnak a füstgázok hűtésére, amelyek biztosítják a kivont füstgázok hűtését olyan hőmérsékletre, amely alkalmas textilszűrővel történő szűrésre. A hideg füstgázokat elektromos indukciós kemencékből nyerik ki. Az elektromos indukciós kemencékben a füstgázok nem keletkeznek gáz vagy más üzemanyag elégetésével, de az olvadt anyagot az elektromos indukció miatt fokozatosan melegítik. A füstgázokat integrált kemencefedél vagy további csuklós fedél segítségével nyerjük ki. A kivont füstgázok hőmérséklete körülbelül 60-80 °C.
Olvasztókemencék és kupolák kivonása

Gázolvasztó kemencék hagyományos kivonása


A gázkemencék extrakcióját leggyakrabban alumíniumolvasztásban alkalmazzák. A modern kemencék füstgáz-regenerátorokkal vagy rekuperációs hőcserélőkkel vannak felszerelve. Ezek a hőcserélők csökkentik a füstgáz hőmérsékletét, és az eltávolított energiát átadják a füstgáz levegőjének. A füstgáz-regenerátorok ellenére a füstgáz hőmérséklete 350 °C körül van. A füstgáz-levegő hőcserélő segítségével saját füstgáz hűtőrendszerrel felszerelt szűrőrendszert tervezzük. Mielőtt a lehűlt füstgázok bejutnának a szűrőegységbe, a HF- és HCl-tartalom csökkentése érdekében szorbenset adunk a füstgázhoz. A szűrőegységet textilszűrő elemekkel tervezzük, amelyek hőállósága legfeljebb 200 °C. A szűrők fel vannak szerelve a szűrőközeg automatikus regenerálásával sűrített levegő segítségével. A szűrő külön kamrákra van felosztva az off-line regeneráció lehetősége érdekében. A teljes kipufogórendszert hőszigetelni kell, hogy nedves füstgázok kondenzálódjanak.

Olvasztókemencék és kupolák kivonása

Villamosenergia-termelés forró füstgázkitermelés során


A modern kipufogórendszerek a füstgáz hőmérsékletét használják áramtermelésre. Ez az égéstermék-kitermelési módszer különbözik a többitől a beruházási költségek megtérülésével. Folyamatos kemencékhez alkalmazható, például forgó cementkemencékhez vagy folyamatos öntőüzemekhez. Az extrakciós rendszer úgy működik, hogy a füstgázokat a szűrés előtt nem hűtik le, hanem magas hőmérsékleten szűrik. A forró füstgázok szűréséhez kerámia szűrőközeggel ellátott füstgázszűrőket használnak, amelyek ellenállnak a magas hőmérséklet hatásainak, akár 900 °C-ig. A kerámia szűrők kipufogógázait a kapcsolt energiatermelő egység hőcserélőjéhez vezetik. Szűrés a kapcsolt energiatermelő egység előtt történik, hogy megakadályozzuk a kapcsolt energiatermelő egység hőcserélőjének eltömődését. A kapcsolt energiatermelő egység mögötti kipufogógázok hőmérséklete kb. 120 °C, így a teljes csővezetéken a kéményfejig nem kondenzálódik a füstgáz. Az egész rendszer megköveteli a folyamat paramétereinek folytonosságát, például a füstgázok mennyiségét és hőmérsékletét.

Lépjen kapcsolatba velünk

Dolgozzunk együtt


Ha olvasztókemence beszerzését tervezi, vagy az olvasztógép meglévő szűrőrendszerét rekonstruálja, együttműködést kínálunk Önnek a projektdokumentáció feldolgozásában, a szűrőrendszer gyártásában és telepítésében, valamint egy átfogó ellenőrzési rendszer biztosításában. Örülünk, ha felveszi velünk a kapcsolatot.