Engineering

Elszívórendszerek, ipari szűrők CFD optimalizálása

Elszívórendszerek, ipari szűrők CFD optimalizálása

Meglévő szűrőrendszerek és egységek korszerűsítésére és optimalizálására irányuló tanulmányokat és tanácsadást kínálunk. Fejlesztési osztályunk a legkorszerűbb berendezésekkel, valamint CFD optimalizálást és szimulációt használó szoftverrel rendelkezik. Képesek vagyunk optimalizálni és feljavítani különféle típusú szűrőberendezések üzemelési paramétereit.

A tanulmányokat engineering divíziónk dolgozza ki, lásd a kapcsolatot.

Különböző ipari üzemekben működik számos, évtizedek óta üzemelő szűrőberendezés. Némely egységek elavultak és gazdaságtalanok. Az ilyen berendezés üzemeltetési költségei meglehetősen magasak lehetnek, ami a szűrőanyagok magasabb mértékű kopásában, nagyobb sűrített levegő fogyasztásban, stb. nyilvánulhat meg. Az eltömődött szűrőtextíliát az ipari textilszűrők optimális üzemeltetési költségeinek fenntartása érdekében regenerálni kell. Ez a regenerálás indítható nyomásesés alapján, vagy beállított időközönként. Jobbára azonban a szűrő nyomásveszteségén alapuló indítás a használatos. A vezérlőprogram úgy van beállítva, hogy a nyomásveszteség az optimális érték körül mozogjon. Maga a regenerálás két alapvető módon biztosítható: visszaöblítéssel vagy impulzusokkal. A saját üzemi nyomásveszteség a szűrő fontos működési paramétere, amely az égéstermék-traktus teljes, az égéstermék-ventilátorok méretezéséhez szükséges nyomásveszteségének legjelentősebb része. Ez azt jelenti, hogy a szűrő nyomásvesztesége lényegében nemcsak a leválasztó berendezés, de az egész blokk üzemeltetési költségeit is közvetlenül érinti. A szűrő üzemi nyomásvesztesége szorosan kapcsolódik a regenerálás hatékonyságához, azaz a szűrőtömlők felületén lerakódott szűrőpogácsa a szűrés során történő eltávolításának képességéhez. Jelenleg jobbára impulzusos regenerálású ipari szűrőket használunk. Az impulzusos regenerálás hátránya viszont a viszonylag drága sűrített levegő igény.
 
Számos tényező van jelentős hatással az impulzusos regenerálás eredő hatékonyságra. Alapvető követelmény az összes szűrőfelület egyenletes regenerálásának biztosítása. Az impulzus átfúvatású szűrőket általában tömlős kivitelűekre tervezik, s regenerálásuk soronként történik. Minden sorhoz egy közös membránszelep és elosztóvezeték osztja el a sűrített levegőt. Mindezen tömlőkben biztosítani kell a regenerálás azonos hatékonyságát. Megközelítőleg egyenletes regenerálást kell biztosítani továbbá az egyes szűrőtömlők mentén is. Ez a regeneráló készülék – amely az elosztócsőben lévő kimeneti fúvókából és a tömlőtorkolati keverő- (Venturi)-fúvókából áll – szerkezeti kialakításának kérdése. Mivel a sűrített levegő fogyasztás szintén jelentős üzemeltetési költség befolyásoló tényező a szűrőnél, a sűrített levegő energiáját – a hatékony impulzusos regeneráláshoz – optimálisan kell kihasználni. Ez ismét a regeneráló készülék, de maga az elosztócső szerkezeti elrendezésének kérdése is.
 
Egy másik fontos tényező az elszívott gáz lehető legegyenletesebb áramlásának biztosítása a bemeneti és a kimeneti csatornákban, valamint, nem utolsósorban, magában a szűrőházban, ezzel garantálva a szűrőtömlők egyenletes terhelését.