Engineering

Ömlesztett anyagok pneumatikus szállítása

Ömlesztett anyagok pneumatikus szállítása

Tanulmány kidolgozást, tervezést és tanácsadást kínálunk az ömlesztett anyagok pneumatikus szállítástechnológiája területén. Nemcsak új pneumatikus szállítórendszerek tervezésével, hanem meglévők kiértékelésével és korszerűsítésével is foglalkozunk. Jelenleg a széntüzelésű erőművek és fűtőművek, öntödék és cementgyárak többsége elektrosztatikus szűrőket használ a pernye és a különféle porfrakciók a füstgázokból történő leválasztásához. Tekintettel arra, hogy e porrészecskék a füstgázáramból való leválasztását illető határértéki egyre szigorodnak, ezek a berendezések már nem kielégítő teljesítményűek, ezért többségüket hatékonyabb textilszűrővé építik át. Az elektrosztatikus leválasztó, textilszűrővé történő átépítése a meglévő ürítő bunker alatt található pneumatikus szállítórendszer felmérését és esetleges átépítését is igényli.

A tanulmányokat engineering divíziónk dolgozza ki, lásd a kapcsolatot.

A pneumatikus szállítás zárt szállítórendszert jelent, amely ömlesztett anyagok tíztől több száz méterre történő szállítására szolgál, néhány kg-tól több tíz tonna/óráig terjedő szállítási kapacitással. Pneumatikus szállítás szinte minden iparágban használható. Annak ellenére, hogy felhasználása rendkívül széleskörű, az egyes telepítések nem uniformizálhatók, és a megrendelővel együtt mindig keresni kell az adott feltételekhez optimális pneumatikus szállítási típust. Pneumatikus szállításnál lehetséges közegként levegőt, inert gázt (CO2, N2) vagy csökkentett O2-tartalmú levegőt használnak. A pneumatikus szállítási módok felosztása több szempontból is elvégezhető. Leggyakoribb a szállítóközeg nyomása szerinti felosztás:
 • Vákuumos
 • Túlnyomásos
 • Vegyes (a két előző kombinációja)
A csővezetékben uralkodó és a légköri nyomás különbsége alapján vákuumos és túlnyomásos szállításnál is a következő pneumatikus szállítási módokat különböztetjük meg:
 • Alacsonynyomású (a nyomáskülönbség kisebb, mint 10 kPa) – a sűrített levegő forrásai 10 kPa-ig terjedő nyomású ventilátorok, és a keverőberendezések általában ejektorok. A szállítást a levegő az anyaghoz képest nagy aránya és nagy sebesség jellemzi.
 • Közepes nyomású (a nyomáskülönbség 10 kPa - 50 kPa) – a sűrített levegő forrásai fúvógépek, nyomástartományuk 10-50 kPa. A keverőberendezések forgócellás adagolók vagy speciális ejektorok. Ez a fajta szállítás kevésbé abrazív anyagoknál folyamatos üzemeltetési igény esetén alkalmazható.
 • Magasnyomású (a nyomáskülönbség 50 kPa-800 kPa) – 50 és 800 kPa közötti nyomástartományban üzemel kompresszorok alkalmazásával. A szállításhoz speciális, tipizált, néhány litertől egészen 8000 literig terjedő térfogatú kamrás adagolókat használnak. Tekintettel az alacsony levegő/anyag arányra a szállítási sebesség alacsony. Ezáltal ez a szállítási mód a szállított anyagra és a szállítóvezetékre nézve kímélő.
Az egyes szállítási módok használata a teljesítményparaméterekre vonatkozó követelményektől, a távolságtól, a szállított anyag szemcseméretétől és egyéb tulajdonságaitól, valamint a szállítási útvonalak konfigurációjától függ. Az alacsony-nyomású szállítási módot általában képviselő szállítás:
 • Ejektoros
 • Keverős
 • Levegőztető vályús
A közepes nyomású szállítási módot általában képviselő szállítás:
 • Keverős
 • Levegőztető vályús
A magasnyomású szállítási módot általában képviselő szállítás:
 • Kamrás adagolós
 • Csigás adagolós