Szolgáltatás

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

A ventilátor rotorainak szétszerelés nélküli kiegyensúlyozására összpontosítunk. Kiegyensúlyozzuk a szállítóventilátorokat és a kipufogó centrifugális ventilátorokat. Szakterületünk a szűrőrendszerek ventilátorainak kiegyensúlyozása közvetlenül az ügyfeleknél, szétszerelés nélkül.

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

Mi a ventilátor rotor egyensúlyhiánya?


A kiegyensúlyozatlanság bekövetkezik a ventilátor rotorokban, ahol a súlypont tengelye nem azonos a ventilátor rotorjának tengelyével. A kiegyensúlyozatlanság centrifugális erejét a rotor vagy a motor tengelyének csapágyai továbbítják a ventilátor házába, és így az egész szerelvény rezeg. A rezgések nemcsak a csapágyak, a motor és a ventilátor házának megnövekedett terhelését okozzák, ahol károsodhatnak, hanem a ventilátor zaját is növelik működés közben.

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

Miért kezd hirtelen vibrálni a kiegyensúlyozott ventilátor?


A ventilátor vibrációjának hirtelen növekedése jelzi a ventilátor rotorjának károsodását, például a ventilátor lapátjának mechanikai károsodását, a penge varratának repedését vagy a szállított folyadék károsodását. A szállító közeg károsodása gyakran előfordul a szállítóventilátorokban, ahol a levegő és a kivont anyag részecskéi is a ventilátor által szállítottak. Anyag matricák képződhetnek a ventilátor forgórészén, ami a ventilátor rezgését okozhatja.

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

Mi az előnye a szétszerelés nélküli ventilátoregyensúlyozásnak?


A ventilátor rotorok szétszerelés nélküli kiegyensúlyozásának előnye az egész forgó rendszer motorjának + tengelyének + ventilátor rotorának dinamikus kiegyensúlyozása. A szétszerelés nélküli kiegyensúlyozás második vitathatatlan előnye az idő és a munka megtakarítása, valamint a gépjavítás beruházási költségeinek ezzel kapcsolatos megtakarítása.

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

Hogyan működik a kiegyensúlyozás a gyakorlatban?


A szerviztechnikus először gondoskodik arról, hogy a ventilátor ne induljon el annak biztonsága érdekében. Fizikailag ellenőrzi a ventilátor forgórészét, és eltávolítja a beragadt port a rotorlapátokról. A forgó részre fényvisszaverő szalagot ragaszt, amely a rotor sebességének érzékelését szolgálja, és egyúttal meghatározza az egyensúlyhiány kiszámításához szükséges szöget. A szakember a sebességérzékelőt és a rezgésérzékelőt is elhelyezi a ventilátor rotorának proximális csapágyán. Az első alkalommal, amikor a ventilátort működési sebességgel forgatják, a kiegyensúlyozó kiolvassa a fényvisszaverő szalagra vonatkozó adatokat az egyensúlyhiány méretéről és szögéről. A második mérés előtt egy meghatározott tömegű, pontos súlyú súlyt helyeznek el egy meghatározott szögben. Ennek a szándékosan telepített kiegyensúlyozatlanságnak köszönhetően a rezgés hatással van, és a kiegyensúlyozó program automatikusan kiszámítja a fúrni, szegecselni vagy a ventilátor rotorjára hegeszteni kívánt súlyok pontos szögét és méretét. Ezt követően a rendszer harmadik forgása, az úgynevezett vezérlő mérés. Ha a terv szerinti kiegyensúlyozásról van szó, elegendő háromszor elforgatni a ventilátort a rotor megfelelő kiegyensúlyozása érdekében.

A ventilátorok dinamikus kiegyensúlyozása

A rajongók egyensúlyának eredménye


A mérlegből egy protokoll készül, amely pontosan leírja az egyensúlyhiány bemeneti értékeit, az alkalmazott súlyokat és az egyensúlyhiány maradványszintjét.

Lépjen kapcsolatba velünk

Megelőzés a magas rezgések ellen


Javasoljuk, hogy évente legalább egyszer végezzen ventilátorok rendszeres rezgésdiagnosztikát. Örülünk, ha felveszi velünk a kapcsolatot.